jak podporit imunitu
Péče o tělo,  Zdraví a kondice

Jak posílit imunitu

Tři až pět týdnů. To je minimálně 21–35 dní potřebných k tomu, abyste posílili nespecifickou imunitu. Ideální je udržovat imunitu v dobrém stavu po celý rok. Pokud ale s posilováním imunity čekáte až na chřipkovou sezónu, začněte raději v dostatečném předstihu. Bílé krvinky totiž ke svému dozrání potřebují právě zmíněných 3 až 5 týdnů. 

Co je to nespecifická imunita?

Můžete se setkat i s termínem přirozená imunita nebo také adaptivní imunita. Nespecifickou imunitu tvoří protilátky i buněčná imunita. Buňky imunitního systému v této fázi provádějí fagocytózu (pohlcují cizorodé látky). 

Přirozená imunitní reakce předchází specifické imunitní reakci a často právě díky ní zvládnete bez větších obtíží počáteční rychlou fázi infekce. Když jde vše podle plánu, patogeny se nestihnou pomnožit a způsobit větší problém. 

Pokud dáváte přednost videu, na konci článku na vás čeká krátké a výstižné video o tom, jak funguje specifická a nespecifická imunita. Pro nedočkavce… tento kouzelný odkaz vás přenese na konec článku.

home office

Zdravý životní styl, pohyb, optimální tělesná váha, dostatek spánku a pozitivní mysl. To jsou samozřejmě také důležité předpoklady ke správnému fungování imunity. V dnešním článku se ale zaměřím na podporu formou bylinek a doplňků stravy

O třapatkovce jsem už psala. Ještě doplním, že echinacea kromě podpory imunitních buněk působí přímo proti patogenům. Likviduje bakterie a dokonce i viry. V takovém případě je nástup účinku velmi rychlý a můžete ji nasadit i akutně. 

S dávkováním opatrně. Vždy se řiďte doporučením výrobce doplňku s echinaceou. 

Glukany jsou polysacharidy z buněčné stěny hub (případně i rostlin). Možná jste se už setkali třeba s beta glukanem extrahovaným z hlívy ústřičné. Tyhle složené cukry v našich tělech umí krásně podpořit imunitní reakci tím, že aktivují makrofágy – buňky nespecifické imunity, které pohlcují cizorodé látky. Tedy nejen bakterie a viry, ale také plísně a dokonce parazity. Samotný glukan je navíc silný antioxidant. Podílí se tak na ochraně všech tělesných buněk. 

O vitamínu C jste toho asi v souvislosti s podporou imunity už slyšeli nebo četli hodně. Je v boji proti patogenům nepřekonatelný. Podílí se na bariérové funkci kůže (souvisí s produkcí kolagenu), je nezbytný pro správné fungování buněk imunitního systému, reguluje vylučování cytokinů, hraje důležitou roli v protinádorové imunitě i v terapii alergií. [1]

Běžně doporučované denní dávky jsou prý velmi podhodnocené. Proto se nelekejte, když objevíte doplněk stravy s vyšším obsahem vitamínu C, než je doporučený denní příjem. Gram denně by pro dospělého člověka měl určitě být ještě v pořádku.

Dlouhodobé podávání velmi vysokých dávek se ale také nemusí obejít bez negativních dopadů na zdraví. Proto v případě pochybností množství vitamínu C přijímaného v doplňcích stravy raději konzultujte se svým lékařem. 

Každopádně mějte na paměti, že vyšší nároky na spotřebu vitamínu C mají lidé zatížení stresem, kouřením a toxiny. 

Vitamín D se za poslední 2 roky dostal do popředí zájmu široké společnosti především díky covidu. Do té doby byl spíš tématem pro maminky dospívajících dětí. Přitom spousta lidí v našich vnitrozemských končinách, kde půl roku slunce skoro nazasvítí a stoly se pod tučnými mořskými rybami neprohýbají, dlouhodobě trpí jeho deficitem.

Denní doporučená dávka vitamínu D pouze doplní to, co během dne vaše tělo spotřebuje. Pokud máte dlouhodobý deficit, můžete zvolit i potravinový doplněk s vyšší dávkou. 

Jen prosím s rozumem. Vitamín D patří k vitamínům rozpustným v tucích (spolu s vitamíny E, K a A). Přebytky tak jednoduše „nevyčůráte“ (jako u vitamínů rozpustných ve vodě), ale můžete se předávkovat. Jestli plánujete intenzivní doplňovací kúru, doporučuju nechat si raději změřit hladinu vitamínu D v krvi. Taky se po Novém roce chystám do laboratoře jako samoplátce. V případě zdravotních obtíží vám odběr může naordinovat i váš praktik.  

Stopový prvek zinek je další hvězdou doby covidové. Nikdy předtím jsem o něm skoro neslyšela. Teď je ho najednou v mediálním prostoru pořád plno. A to je dobře! Zinek se totiž účastní více než 300 biochemických reakcí v lidském těle. Je nepostradatelný pro správný vývoj a fungování imunitních buněk. Jestli milujete zahraniční odborné studie, na tomhle odkazu si o důležitosti zinku přečtěte více.

Tělo si zinek neumí samo vyrobit. V přírodě jsou zinkovými šampiony ústřice. Daleko za sebou nechávají hovězí maso, dýňová semínka, pšeničné otruby nebo kešu.

Schopnost vstřebávání zinku z potravy ale věkem klesá. Proto určitě není od věci podpořit imunitu vhodně zvoleným doplňkem stravy. 

Mrkněte na slibované názorné video o tom, jak ve zkratce funguje specifická a nespecifická imunita. Když v ovládací liště kliknete na ozubené kolečko, můžete nastavit i automatický překlad titulků do češtiny. Video je animované. Mohlo by bavit i vaše děti. 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *