Jak vytvořit vision board
Osobní a duchovní rozvoj

Jak vytvořit VISION BOARD podle schématu BAGUA

Máte cíle a sny, kterých chcete dosáhnout? Přizvěte si na pomoc vizuální pomůcku – Vision board. Kdybyste chtěli český překlad, tak by to byla asi nástěnka snů. 

Jak takový vision board podle principů Feng shui vytvořit? A proč byste tvorbě nástěnky cílů měli vůbec věnovat svůj drahocenný čas a pozornost? To se dozvíte v dnešním článku.  

Princip zákona přitažlivosti

Princip zákona přitažlivosti je celkem přízemní „neezo“ záležitost. Na co se zaměříte, to vám jednoduše přichází do života. Podobné totiž přitahuje podobné. Minimálně na úrovni vibrací. To je fyzika. Vůbec jí nevadí, že na ni nevěříte. Stejně se svých zákonů jen tak nevzdá. 

Představte si například člověka v negativním módu. Takovou podnikatelku, která by chtěla začít dělat byznys, ale neustále se zasekává v myšlenkách na neúspěch. „Co když mi to nepůjde? Ztrapním se! Nemůžu začít točit videa, budu hrozná, lidi mě odsoudí.“ Když tahle dáma vůbec začne, může se nejspíš opravdu připravit na neúspěchy, které jí jen potvrdí, že vlastně měla pravdu. „No jo, vždyť jsem to věděla, že se do toho nemám pouštět. Taková blbost.“

Když naopak potkáte nadšence, který se do podnikání hrne s radostí a důvěrou, z celého srdce věří ve svůj projekt a vlastně ho ta činnost tak moc baví, že i když na svém snu maká 20 hodin denně, ze svého pohledu ani nepracuje, očekávejte úspěch. 

Možná vás napadá, že ani nadšencův projekt vyjít nemusí. No nemusí. Ale když takový pozitivně smýšlející člověk upadne na ústa, většinou se velmi rychle otřepe, poučí se z chyb a běží konat dobro jinam. Svou pozornost jednoduše upíná na to, čeho chce dosáhnout. Proto ani dílčí malé neúspěchy nemůžou zastavit jeho trysk za lepšími zítřky. 

Až budete mít chvilku, odpočiňte si u mého článku o růstovém a fixním myšlení. Pojednává právě o mindsetu. A kdybyste si chtěli přečíst o zákonu přitažlivosti více, doporučuju Báru Englischovou i celý její projekt Detoxikuj život. 

Jak souvisí tvorba vision boardu se zákonem přitažlivosti? Nástěnka obsahuje jen to, čeho chcete dosáhnout. Vaše sny. Obavy mají vstup zakázán. Proto je vision board nezbytným pomocníkem při vizualizaci zářné budoucnosti.  

Zákon přitažlivosti

Právě dnes jsem viděla záznam živého, velmi inspirativního vysílání Báry Englischové. Mluvila v něm o tom, jak vytvořit nástěnku vizí tak, abyste ji za pár měsíců nenašli zaprášenou někde pod postelí. Vypůjčím si dnes její skvělou základní myšlenku a propojím s principy Feng shui. 

V centru magického čtverce se nachází oblast JÁ, centra, rovnováhy, vitality. I vy se tak stanete stěžejním bodem nástěnky vizí proto, aby vision board dostal opravdu silný energetický a emoční náboj. Tak posílíte plnění vytyčených cílů.

 

Když už jste pochopili skutečnou důležitost vizualizace cílů, pojďme se vrhnout na samotnou tvorbu vision boardu. Pro rozvržení nástěnky můžete využít magický čtverec Lo shu, který vychází ze schématu Bagua. Magický čtverec zajistí správný tok energií a taky vám pomůže si ujasnit oblasti, kterých se vaše cíle mohou týkat. 

Pro tvorbu vision boardu si připravte:

  • nástěnku (klidně obyčejnou korkovou nebo kartonovou, můžete být ale kreativní a vytvořit nástěnku vizí třeba z okrasného rámu obrazu),
  • nůžky, připínáčky, lepidlo, lepicí pásku, fixy, pastelky, různé ozdobné stuhy a dekorativní prvky…,
  • časopisy, katalogy, případně i obrázky z tiskárny,
  • své soustředěné vědomí a pozornost.
Magický čtverec Lo shu česky
magický čtverec Lo shu

Na obrázku nahoře vidíte magický čtverec Lo shu. Můžete ho použít všude tam, kde chcete dosáhnout správného rozvržení pro harmonizaci energií. Podle magického čtverce uspořádáte třeba svůj pracovní stůl. Nebo cokoliv jiného.

Když se rozhodnete pro harmonizaci energie vision boardu, umístíte potom obrázky a zástupné symboly svých snů a plánů v souladu s popisky jednotlivých segmentů. 

Je to váš vision board. Proto jste v jeho středu VY sami. 

A protože jste svým nejdůležitějším životním projektem, věnujte si při tvorbě vision boardu nejvíce pozornosti. Vaše cíle se naplní, když zaměřujete pozornost a konáte. Připravte se, začínáme.

Bára z projektu Detoxikuj život doporučuje začít vlastním auditem sebe sama. Snad se nebude zlobit, když tady budu parafrázovat její obrázek… Ale vysílání je volně přístupné všem a autora uvádím, tak je to snad v pořádku. 🙂 

centrum vision boardu

Začněte rituálem odpuštění. Brzy vám zpracuji jednoduchý návod. Odpuštění je důležité pro to, abyste se energeticky připravili na plnění cílů. 

Potom postupujte po směru hodinových ručiček. Odpovědi si zapisujte.

Centrem vision boardu je vaše JÁ. Váš obraz. Do středu nástěnky vizí umístěte svou fotografii. Pohled na ni by ve vás měl vyvolat čistou RADOST. Pozor ovšem na radost spojenou s nostalgií a smutkem. Pokud při pohledu na obrázek pocítíte jakoukoliv pochybnost (například „Tady jsem sice byla šťastná, ale to už neplatí, protože…“), hledejte dále. 

Pro některé z vás bude tenhle krok otázkou několika vteřin. Pokud je to váš případ, nejspíš fungujete v módu zaměření na cíl a své sny a plány máte pomyslně stále před sebou. I tehdy svou nástěnku snů zpracujte. Možná přijdete na něco nového. Zhmotnění vizualizovaných myšlenek navíc přináší lepší výsledky.

Pokud je pro vás definování cílů při tvorbě nástěnky poněkud obtížnější, nezoufejte. Je to normální a běžné. Především v začátcích. Většina z nás totiž byla vychována spíše k tomu, abychom přemýšleli nad negativy a obavami z možného selhání. Jen si vzpomeňte na to, jakým způsobem probíhala vaše školní motivace. Předpokládám, že šlo primárně o negativní motivaci strachem ze špatného hodnocení. 

Při tvorbě nástěnky snů a cílů musíte trochu pozměnit svůj mindset a zaměřit se právě na to, co skutečně chcete!

Od toho jsou sny, aby vás posunuly z místa, na kterém být nechcete, tam, kde vám bude dobře.

Vezměte si na pomoc magický čtverec a přemýšlejte, kam se chcete posunout v jednotlivých oblastech. Nebo si zavřete oči a chvíli nerušeně sněte. Nebo si vezměte do ruky papír a tužku a zaznamenávejte všechno, co vás napadne. Každý má svůj způsob, kterým se otevírá nápadům a inspiraci.

Původně jsem tady měla větu o tom, že vaše cíle můžou být smělé a ani vám v tuto chvíli nemusí připadat reálné… po shlédnutí Bářina videa jsem si ale uvědomila, že mysl může být tak silný vnitřní kritik (imposter syndrome), že si nedovolí ani doopravdy snít.

Jak si tedy přát správně?

  1. Popište MOMENTÁLNÍ STAV
  2. Popište PROCES
  3. Popište STAV, KTERÉHO CHCETE DOSÁHNOUT

Příklad: Teď bydlím v nájmu – pracuji na změně – bydlím ve vlastním domě.

Důležité je afirmovat cíle v přítomném čase s důrazem na momentální reálný stav a proces změny. Tím přimějete svou mysl uvěřit.

Jak vytvořiit vision board

Vision board má ten správný energetický náboj. Teď už jen zbývá ho vizuálně doladit. Přicházejí na řadu oblíbené výstřižky z novin a časopisů, případně tiskárna nebo vlastní tvorba. Buďte tvůrčí a na dokončení vision boardu si vyhraďte dostatek času. 

Nejde o to „mít rychle splněno“. Své plány a cíle musíte v prvé řadě intenzivně prožít alespoň v mysli. Hrajte si s definovanými afirmacemi, doplňte příhodnými obrázky, pohrajte si s barvami. A hlavně zaměřujte svou pozornost plně na obsah vizí.

Na pomoc si můžete vzít magický čtverec Lo shu z úvodu článku. Vaše nástěnka tak bude vibrovat energií v souladu s principy Feng shui. Čtverec vychází z osmihranu Bagua. Uspořádejte si jednotlivé sekce klidně i do kruhu. Kdo vlastně určil, že vision board musí mít tvar čtverce nebo obdélníku? Je to vaše nástěnka a měla by rezonovat právě s vámi.  

Už samotná výroba vision boardu pomáhá s nastavením mysli na dosahování cílů. Pokud ale svou nástěnku schováte někam do skříně a celý rok na ni ani nekouknete, promrháváte její (svůj) potenciál.

Když si dáte vision board do kanceláře nad pracovní stůl, budete mít své cíle stále na očích. Každý ale nesedí ve své vlastní pracovně. A spousta lidí se svými cíli a sny nechce chlubit ostatním. Patříte mezi ně? Potom si svou nástěnku vizí vyfoťte a nastavte si ji třeba jako tapetu na telefonu. Nebo fotku svého vision boardu vytiskněte a dejte ji někam, kde o ni často (nejlépe několikrát denně) zavadíte okem.  

Jak na vision board už tedy víte. Co takhle pracovní stůl podle zásad Feng shui

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *